Anmeldelse i Nordjyske
Forkælet med fisk og skaldyr
Professionel og gæstfri betjening gør, at man føler sig velkommen hos Fisk & Skaldyr i Aalborg.
At være fiskespiser og gerne ville spise ude kan ind imellem være en vanskelig
øvelse, for fisk er ikke altid det, der står øverst på menukortene. Kødspiserne er
i klart overtal, men hos restaurant Fisk & Skaldyr, som ligger lige ud til
Vesterbro i Aalborg, men alligevel gemt lidt hyggeligt inde i en smøge, har
fiskespiserne fat i den lange ende.
Her er der fokus på, hvad havet tilbyder, og det var her vi en tirsdag i
september satte os til et smukt dækket bord for at nyde netop fisk.
Restaurant Fisk & Skaldyr er ikke nogen stor restaurant, men meget hyggeligt
indrettet med stueetage og første sal. Og det er et spisested, som hører til i
den bedre ende.
Menukortet byder fortrinsvis på fisk, men man kan også få kød som for
eksempel peberbouf af oksemørbrad. Restauranten byder på en flot syv-retters
gourmet menu, hvor man kan vælge fra tre retter (359 kr.) op til syv retter (599 kr.).
Dertil kan man vælge en vinmenu. Men det kan også gøres mindre,
idet restauranten også byder på et a la carte-kort.
Stedets værtinde serverede for os, og vi fik en god introduktion til de forskellige muligheder,
vi havde foran os. Vi valgte at prøve lidt af hvert, så min medspiser
valgte tre retter fra gourmetmenuen, og jeg gik a la carte-vejen.
Til forret valgte min medspiser ristede kammuslinger og kinarejer,
og jeg faldt for en sjælden fristelse og valgte stegt foie gras (159 kr.)
Stedets vinkort er rigtig fint og byder på mange gode og fine vine, både røde og hvide.
Og som noget specielt kan man her også få flere halve flasker.
Vi valgte til vores forret netop en halv flaske hvidvin fra Alsace ?
en Pinot Gris Reserve 2005 fra Trimbach (179 kr.).
Vinen kom og blev skænket i glassene, og hurtigt derefter fik vi en lille
appetizer uden for nummer. En lækker tunmousse, serveret på en bund af salat
og peberfrugter og dertil lidt valnøddevinaigrette. En rigtig god start.
Og vinen viste sig også at være et godt valg ? det er en tør vin med en
bemærkelsesværdig syrlighed og friskhed, som gør, at den eksempelvis er rigtig
godt følgeskab til fedmen ved den stegte foie gras, men passede også godt
til de ristede kammuslinger, som fulgte efter vores lille appetizer.
Den stegte foie gras blev serveret med en lækker portvinssky, som matchede
foie gras?en flot og dertil jordbær i skiver, fint arrangeret på et lille salattårn.
De ristede kammuslinger og kinarejer blev serveret på en bund af urter i en cremesauce.
Og der lød veltilfredse lyde fra min medspisers side af bordet.
Mens vi nød det sidste af Pinot Gris?en, kom værtinden med den vin, vi havde
valgt til vores hovedretter: en Petit Chablis 2007 fra Joseph Drouhin (319 kr.)
En vin med en god fylde og friskhed og en duft af citrus og æbler. Petit Chablis-
vine stammer fra yderområderne i Chablis. De minder om Chablis og er også
lavet på chardonnay-druen, men er billigere og så skal de drikkes meget unge.
Mens vi ventede på vores hovedretter kom en lille ?gane-renser? ? en kugle
mangosorbet. Ganske lækker. Så fulgte vores fiskeretter, og her havde min
medspiser valgt fisketallerken, som på denne dag bestod af rødfisk og pighvar. Jeg havde valgt pighvar.
Egentlig stod der havtaske på menukortet, men den venlige værtinde fortalte,
at det desværre ikke havde været muligt at få havtaske på fiskeauktionen denne dag.
Så derfor bød menukortet på pighvar. Og det var ikke noget dårligt bytte.
Begge fiskeretter var meget fint tilberedt og blev serveret på en bund af
sauterede æbler. Fisken fik selskab af en enkelt krebs, to blåmuslinger i skal
samt kinarejer. Begge retter blev serveret med en safransauce samt nye
vildmosekartofler som tilbehør.
Både pighvar og rødfisk smagte dejligt, og safransaucen var fin dertil ? omend
lidt bleg i smagen. Det var meget store portioner, så det blev blot til en enkelt kartoffel....
Nu var mætheden absolut begyndt at melde sig, men plads til dessert og ost
fandt vi dog. Min medspiser valgte osten, og jeg lod mig endnu en gang friste
af de søde desserter, og valgte hindbær og brombær med varm smeltet hvid
chokolade og dertil vanilleis.
Der var heldigvis tid mellem hovedret og dessert til at nyde resten af vinen og
fordøje den gode fisk, inden dessert og ost kom.
Da ost og dessert blev serveret, blev vi budt på et glas vin på huset regning
som følgeskab til vores retter. Vi takkede ja, og min medspiser fik til sin ost
serveret et glas italiensk rødvin fra Barolo-området, og jeg fik et glas dessertvin
en hvidvin Late Harvest Sauvignon Blanc Vina Errazuriz fra Chile som
smagte pragtfuld med sin lette syrlige sødme til den meget søde hvide chokolade,
som blandede sig fint med de friske hindbær og brombær.
Rødvinen passede også fint til ostetallerkenen, som blandt andet bød på en
fransk rødkit, en dansk blåskimmel og en komælksost med rosmarin.
Det hele blev serveret med nødder i honning, lidt frugt og lækkert brød.
Det blev en aften med mange gode smagsoplevelser og en meget god
betjening af en værtinde, som både var professionel og vidende og samtidig
omsorgsfuld mod sine gæster uden at virke påtrængende. Man føler sig meget
velkommen hos Fisk & Skaldyr og her laves god mad. Regningen endte på 1344
kroner for to personer, og det er meget rimeligt for en restaurant i den bedre ende.
Eneste anke er dog, at tilbehøret godt kunne overraske og variere lidt mere.
Hovedbestanddelene i retterne er rigtig fine, og kokken ved, hvordan fisk skal
behandles, men tilbehøret må gerne sprælle lidt mere.
Derfor giver vi med glæde fire store gafler for den meget fine betjening og den
gode mad. Men stedet kan sagtens nå den femte gaffel,
hvis bare køkkenchefen lader fantasien blomstre lidt.
Tekst: Merete Horn
Lagt på nordjyske fredag d. 18-09-2009